Κεντρικό Μενού

Η ΠΟΣΔΕΠ για την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης μελών ΔΕΠ

Στις 24/10/2018 ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη «Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης»1, στο οποίο, παρά τις επίμονες προσπάθειες της ΠΟΣΔΕΠ, δεν έγινε καμία τροποποίηση στην παράλογη απαίτηση από τα μέλη ΔΕΠ να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (η γνωστή ως δήλωση πόθεν έσχες) ακόμη και όταν διαχειρίζονται προγράμματα του ΕΛΚΕ με προϋπολογισμό μόλις λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Οι ενέργειες που είχε κάνει το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου αυτού ήταν:

  • Συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (28/6/2017)
  • Νέα συνάντηση με την Εισαγγελέα και την Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαϊρη, πρόεδρο
  • της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής (7/9/2017)
  • Απόφαση2 της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από τα μέλη ΔΕΠ η οποία απευθυνόταν στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή και στην Κυβέρνηση (15/6/2017)
  • Υποβολή υπομνήματος3 με το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Καλογήρου και προτεινόμενη τροπολογία (16/10/2018)
  • Υποβολή υπομνήματος με το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ στους εισηγητές των κομμάτων στη Βουλή και στον Αναπλ. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο και προτεινόμενη τροπολογία (15/10/2018)

Στις 16/10/2018 παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε τελικά «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης», στην οποία καταφέραμε να συμμετέχει και να δοθεί ο λόγος στην ΠΟΣΔΕΠ, παρ’ ότι δεν είχε προσκληθεί, καθώς οι εισηγητές των κομμάτων και ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισαν ότι η ΠΟΣΔΕΠ είχε σοβαρό λόγο να τοποθετηθεί. Η πρωτομιλία – τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ και η κατάθεση στην Επιτροπή του υπομνήματος μας είναι διαθέσιμη στημαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση4 (στο 45 ́ του βίντεο). Οι εισηγητές ΟΛΩΝ των κομμάτων που τοποθετήθηκαν, συμφώνησαν5 με τη θέση μας η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για μέλη ΔΕΠ με την ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου έργου να ισχύει για προυπολογισμούς έργων άνω ενός ορίου. Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Αναπλ. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος και συμφώνησε επί της αρχής για το λογικό του αιτήματος μας να μπει ένα όριο στον προϋπολογισμό των έργων για την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες, κράτησε όμως επιφύλαξη για το ύψος του ορίου το οποίο θεωρούσε ότι θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερο από την πρόταση μας.

Τελικά, παρά τη συμφωνία όλων των κομμάτων αλλά και του ίδιου του Αν. Υπουργού Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ και δεν προχώρησε σε καμιά αλλαγή στο προϋπάρχον νομικό πλαίσιο. Συνεχίζεται, έτσι, η υποχρέωση των μελών ΔΕΠ να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως της προέλευσης και του ποσού της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ που διαχειρίζονται, ακόμη και με προϋπολογισμό μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει το άδικο και απαράδεκτο αυτό καθεστώς σύμφωνα με την επισυναπτόμενη πρόταση μας, την οποία επί της αρχής την αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα αλλά και ο ίδιος ο Αν. Υπουργός στη σχετική συζήτηση στη Βουλή όπως προαναφέραμε.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Στάθης Ευσταθόπουλος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Ο Γραμματέας Χαράλαμπος Φείδας Καθηγητής Α.Π.Θ


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

ten − 5 =